terug naar home
Volg ons via Facebook

Witloof - with love, ontdek lekkere gerechten en leuke activiteiten met witloof.

visual witloof in de klas

GESCHIEDENIS VAN HET WITLOOF

Witloof is een 100% Belgische groente. De herkomst is niet helemaal bekend, maar we weten wel dat deze lekkere groente in de 19de eeuw al bestond. De legende wil dat wiltoof min of meer per ongeluk werd ontdekt toen een boer witte bladeren ontdekte op de cichoreiwortels die hij onder een laagje aarde had bewaard. Die bladeren bleken zo lekker te zijn, dat een nieuwe groente ontstond. Rond 1870 werd er enkel in Schaarbeek en Evere witloof geteeld. Maar tegen het einde van de eeuw was de witloofteelt ruim verspreid in het Brusselse en ook in Oost-Vlaanderen en Henegouwen verbouwden boeren het ‘witte goud’.

Kort voor de Eerste Wereldoorlog lag het zwaartepunt van de witloofteelt in de driehoek Brussel-Leuven-Mechelen. Met de oorlog kon Parijs, een heel bleangrijke afzetmarkt, niet meer bereikt worden en kromp de witloofteelt sterk. Na de oorlog trok de witloofteelt terug aan, onder andere in de regio rond Gelrode en Werchter. In de zestiger jaren begonnen ook boeren in het noorden van het Hageland en in de Zuiderkempen zich toe te leggen op de witloofteelt. Rond die periode deed ook de mechanisatie haar intrede in de witloofteelt. Hoewel er met machines gewerkt kan worden voor zaaien en plukken, blijft de teelt van grondwitloof ook nu nog erg authentiek.

In 1973 werd begonnen met het telen van witloof op basis van hydrocultuur. De twee teelten bestaan nu naast elkaar, elk met hun eigen typische kenmerken en eigenschappen, maar beiden uitgevoerd door gepassioneerde mensen, die trots zijn op hun typisch Belgische product.

 

Een uitgebreide terugblik op de geschiedenis van witloof vind je in het boek van Sarah Luyten van het CAG.

Meer weten? Check zeker volgende links:
http://www.hetvirtueleland.be/exhibits/show/witte_goud/
http://www.immaterieelerfgoed.be/het-telen-van-grondwitloof

 

terug naar home